2012. április 27., péntek

Parmezános-oregánós ropogós

Íme a tegnapi termésünk.
Egyik kedvencünk, nagyon finom és egyszerű. Egy adag majdnem belefér egy nagy tepsibe, max. 2 tepsi, és így gyorsan kész a sütögetés, viszont gyorsan el is fogy. Aztán jöhet a következő sütés. :-)

20 dkg lisztbe szórok egy púpos teáskanál sót, aztán ebbe szórom a frissen reszelt 5dkg parmezánt, a felkockázott, 100 g hideg vajat, és egy evőkanál oregánót. Ilyenkor már nagyon jó illat van, parmezán, oregánó... mindezt jól összekeverem késes betétű keverővel (kézzel is lehet).  Ezután hozzáadok egy tojássárgáját és 5 evőkanál vizet és összegyúrom a tésztát. Elég száraz, de nagyjából össze lehet gyúrni, nem kell sokat vacakolni. Aztán kinyújtom kb. fél cm vékonyra és jó vékony, kb. fél cm-es csíkokra vágom derelyevágóval vagy késsel. Szilikon sütőlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakom őket, megkenem tojásfehérjével, megszórom szezámmaggal, és már mehet is a 175 fokos sütőbe. Aztán amikor jön az illat és a csíkok aranybarnák, kész is a sütés! Ez 12-14 perc szokott lenni. Utána szerencsére nagyon gyorsan ki is hűlnek! És gyorsan el is fogynak. :-)

Most csak a szezámmagot felejtettem el a tetejéről, de így is nagyon finom! Nem lehet abbahagyni...amíg az illatát érzi az ember. Így megmaradt a tojásfehérje is, amit rá lehetett volna kenni, most abból is ki kell találni valamit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése