2011. december 7., szerda

Mézeskalácsos tippek - sütés

Ahogy én sütöm:

- sütőpapíron, figyelni kell, hogy ne legyen hullámos a papír, mert akkor a mézesek alja is hullámos lesz
- 160-170 fokon, kb. 10 percig
- ha a tetejét sütés előtt vízzel lekenem, eltűnik róla a liszt és szép barna lesz
- Mikor kész? Ha már szép aranybarnás (függ a fűszerektől is) és megkocogtatva visszapattan róla a fakanál vagy ilyesmi, valami nagyobb evőeszköz féle, érezni lehet, hogy nem olyan puha, ragacsos. Aztán ahogy hűl, még keményedni fog.
- A tepsiről akkor veszem le őket, mikor már hűltek kicsit, így már nem fognak eldeformálódni. Utána hagyom őket száradni. Ha evésre szánjuk őket, jó, ha puhák vagy később visszapuhulnak, ha dísznek, akkor jobb ha jó kemények, így kevésbé sérül majd rajtuk a máz.
Szaggatás:
- jó minőségű szaggatóval sokkal jobb szaggatni
- kartonpapírból kivágott formákat is körül szoktam vágni, ilyenkor jól meg kell szórni liszttel a tészta tetejét, hogy ne ragadjon rá a papír
- a tészta alatt mindig legyen liszt, különben leragad

Persze még van sok minden, amire figyelni kell...de az illat miatt mindenképp megéri sütni. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése